Tuesday, November 29, 2011

CUCUR ROTI bertakhtakan UDANG..

Assalamualaikum...

Liana dan keluarga ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah buat semua umat Islam. Kita dah pun melangkah masuk ke tahun baru dalam kalendar Islam semoga apa yang kita usahakan mendapat keberkatan.
Huahhhaaa...hari ni masing2 dah masuk keje balik. Sure malasnyer nak pegi keje,kan. Mana tak dah 3 hari dapat lepak dengan family. Banyak syiok!! boleh bangun lewat, boleh pot pet sampai pagi, jalan2 cuci mata dengan sale!! sale!!!=.=



Cuti panjang ada family yang berkesempatan bawa anak2 jalan bercuti. Ermm..Melaka jangan cakap cuti sekolah memang sesak. Nak plak musin hujan..perghh!! bertambah2 sesak. Cerita pasal hujan ni,surelah cuaca sejukkan. liana ada buat something special untuk family. Memandangkan semua adik-beradik balik kg, liana buat dua menu. First, adalah kek dan cucur. Insyaallah ,esok liana akan upload gambar kek. Hari ni kita cuci mata dengan Cucur Roti bertakhtakan Udang. At least, petang ni boleh cari barangkan kalu nak buat  minum petang atau breakfast esok.

Teringat cucur udang mak mertua dicicah dengan kuah kacang...:))
 Cara buat sama macam kita buat cucur jemput2. Cuma penambahan kepingan roti membuatkan cucur ni lebih sedap bila digigit.Terima kasih pada kak Azlita dan Merpati66 dari MyResepi. Copy and paste resipi di sini supaya mudah untuk liana buat rujukan lagi dan untuk kawan2 yang nak mencuba. Selamat mencuba =.=


Cucur Roti Berudang
Sumber dapur: kak ita, merpati66
**gandakan setiap bahan jika ingin buat banyak**

Beberapa keping kulit roti yang keras
10 ekor udang - sedarhana besar
1 cawan tepung gandum
1 labu bawang besar ~ dihiris
1 biji lada merah ~ diracik
1 ikat daun bawang ~ dihiris
1 sudu teh sebuk kari ikan
1 biji telur
secubit garam


Kepingan roti keras dipotong kecil. Rendam dalam sedikit air suam hingga kembang.
kemudian toskan airnya
Udang dibuang kulit dibasuh dan ditoskan
Campurkan roti dengan tepung gandum dan digaul rata. (tepung dicampur air)
Tambahkan sedikit garam
Campurkan semua bahan yang diracik dan dihiris
Gaul hingga menjadi adunan cucur jemput2 atau cekodok.
Panaskan minyak. Masukan senduk leper dan direndam dalam minyak panas seketika.
Letakkan sedikit adunan ke dalam senduk dan letakkan udang di atasnya.
Rendam dalam minyak panas hingga tertanggal adunan tadi dari senduk.
Goreng hingga keemasan dan siap untuk dihidangkan bersama sos cili.


No comments:

Post a Comment